LaserForum CZ

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

Víte, že jedna z výhod registrovaných uživatelů je možnost vyhledávání v příspěvcích na fóru.

Stran: [1] 2 3 4   Dolů

Autor Téma: Bilda  (Přečteno 26458 krát)

smartyn34

  • Zob
  • *
  • Karma: 1
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 9
Bilda
« kdy: 30. Září 2009 21:15:13 »

Tak se mi podařilo zprovoznit bildu na systému popelscan. Původně jsem chtěl HE-laserscan, ale tam se nedaří,  při spuštění se nahraje firmware ale po chvíli zamrzne a musím to celé restartovat. máte s tím někdo zkušenost?
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 771
Re: Bilda
« Odpověď #1 kdy: 01. říjen 2009 09:00:09 »

Já jeden čas používal HE-laserscan se Slave USB, ale v další verzi to ošetřili a HE s tím LW nechodí. Na BILDU jsem jen koukal a přemýšlel jestli bastlit/nebastlit. Pro NE rozhlodlo to, že většina new notebooků nemá LPT, ale USB všechny.
IP zaznamenána
Bye A.

smartyn34

  • Zob
  • *
  • Karma: 1
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 9
Re: Bilda
« Odpověď #2 kdy: 01. říjen 2009 21:33:47 »

Tak zatím zůstanu u toho popelscanu. Tahle BILDA je řízena taky přes USB. Dnes jsem si s tím hrál a zatím na osciloskopu to vypadá dobře. Teď jen sestrojit nějaké galvanometry.
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 771
Re: Bilda
« Odpověď #3 kdy: 01. říjen 2009 22:41:19 »

Nj máš pravdu, to DBéčko je vlastně ILDA výstup  :D (trapný omyl)  ;D

DPS sis dělal sám nebo nechal udělat nebo to máš nabastlené na univerzál desce?  

Dík  A.

Jinak pro ostatní - tu BILDU najdete na http://www.linux-laser.org/
IP zaznamenána
Bye A.

smartyn34

  • Zob
  • *
  • Karma: 1
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 9
Re: Bilda
« Odpověď #4 kdy: 02. říjen 2009 14:08:50 »

Tu desku jsem dělal sám, ale povedla se mi až na třetí pokus.(měl jsem DPS z TME a ty stojí za h...) chtěl bych to zkusit zkombinovat s těmito galvanometry a zesilovači http://lasery.kvalitne.cz/index.php?text=2-chanuv-laserovy-projektor . Zesilovač mám postavený, momentálně jsem se zasek na mechanice galva. Jinak nevíš kde by se nechali sehnat diody okolo 150mW?
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 771
Re: Bilda
« Odpověď #5 kdy: 03. říjen 2009 08:29:52 »

Mno s těmi drivery i galvy by to samozřejmě chodit mělo, ale otázkou zůstává jaký je cíl tvé konstrukce. Jestli vyloženě hobby tak OK, ale jestli to krom toho, že tě to baví, děláš kvůli nějakému dalšímu smysluplnému využití nemyslím, že je výroba vlastnách galv to správné řešení. Je to jednak spousta docela přesné mechanické práce (na kterou běžný člověk nemá doma pořádné vybavení) a nastavování, ale hlavně výsledek 18k není nic moc.
Já sehnal sadu 20k (galva se zesikama) za dva litry, takže jsem vlastní tvorbu galv zavrhnul. V praxi mám otestováno, že galva pod 30k jsou třeba na psaní písmen téměř nepoužitelná. Pseudo 50k galva která jsou třeba v Revolution serii (Laserworld) taky stíhají napsat tak 5-6 písmen v relativně slušné kvalitě a  60k CT 6210 už jsou zase sakra drahý (ale je to kvalitka - osazuje je např Kvant). Dioudy - zkus juknout sem.

Bye A.
IP zaznamenána
Bye A.

smartyn34

  • Zob
  • *
  • Karma: 1
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 9
Re: Bilda
« Odpověď #6 kdy: 04. říjen 2009 18:19:08 »

Cíl mé konstrukce je čistě amatérský, popravdě ani nepočítam že ty galva dosáhnou 18k, ale už mam představu jak je trochu vylepšit. Ty diody jsem myslel jako samostatný diody bez driveru.

Ty se tomu věnuješ profesionálně?
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 771
Re: Bilda
« Odpověď #7 kdy: 04. říjen 2009 20:25:56 »

Aha, já myslel komplet - kuchni diodu z DVD smažky - viz tady, ale ta je červená. O Green 532nm v CZ nevím, krom laserových ukazovátek, ale tam jsi tak na 5mW max. Zkus eBay nebo google, určo najdeš, o ceně nemám představu, ale platba bude nejspíš PayPal ..... a doprava ani nemluvím.

 ;D záleží čemu říkáš profi. Je to spíš big hobby - jak lighting tak bastlení tak věci okolo laserů.
Lasery mne neživí, ale pár desítek jsem jich v ruce měl. Ať již na opravu nebo jen seřízení či instalaci někde v klubu, naprogramování ovládání nebo show, sice to nebylo vždy úplně gratis, ale myslím vždy k oboustrané spokojenosti.
V CZ se toho okolo laserů moc neděje, nebo lidi co do toho dělaj jsou buď těžcí profíci nebo maj bobky o svý kšefty (koupí si svůj green jednowatt a snažejí se na tom vyvařit - ale budiž jim to přáno).
I proto jsem dal dokupy tohle fórum - jednak aby byl nějakej CZ zdroj informací a taky aby se dali "dohromady" laseroví fandové. Co jednoho trápí může mít již někdo vyřešené a když se podělí o info či zkušenosti je to hned lepší ....atd. Taky mám v plánu buď celej koupit nebo částečně zbastlit měřák na laser power out a následně proměřit co v CZ prodává - jak moc tomu seděj údaje apod. Taková nezávislá recenze. Ale to jsou zatím jen plány a volnýho času nejni moc. Uvidíme.

Bye A.
IP zaznamenána
Bye A.

smartyn34

  • Zob
  • *
  • Karma: 1
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 9
Re: Bilda
« Odpověď #8 kdy: 07. říjen 2009 15:06:34 »

Objednat něco ze zahraničí není problém, ale ani tam jsem toho moc nenašel. Tak na zkoušku skusim tu diodu z DVD a když to k tomu bude tak zkusim něco najít, chtěl bych RGB.
Tak to jsem na tom jako ty, taky se tím neživím, ale spíš každou chvíli někdo přinese zesilovač s pivem uvnitř a pod. Kolem mně jsou jenom takový ty malý automatický lasery, proto chci zkusit udělat něco řízenýho, DMX je  pěkný tak na hlavice a světla, ale ovládat s ním laser je o ničem.
Jinak to fórum je super, ale jak říkáš, nic moc se v ČR neděje a to je vidět i tady.
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 771
Re: Bilda
« Odpověď #9 kdy: 07. říjen 2009 23:41:02 »

No DMX je a neni o ničem. Rozdíl ILDA DMX nemá smysl popisovat, ale v praxi je to většinou tak, že kluby/disco nemají svýho lightmana a buď jedou na automat - DMX scény předprogramované nebo si je přepínají sami DJs. Tam se vyloženě využije předprogramovaných efektů z laseru - a DMX je jen prohazuje. U laserových moving head je taky nenahraditelné.
IP zaznamenána
Bye A.

P@trick

  • Mazák
  • ***
  • Karma: 5
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 122
Re: Bilda
« Odpověď #10 kdy: 27. Září 2010 22:14:48 »

Ahojte rozmýšlal som o poskladaní BILDU no potom ma to odradilo kôli nedostatku súčiastok.Poskladal som prevodník POPELSCAN no niako mi to nechce spolupracovať s mojím RGB laserom galvá mám 30kpps výkon laseru asi 500mW.Neviete mi prosím poradiť v ktorom programe by som to mal spustiť a ako by som to mal nainštalovať či nato potrebujem aj niaky driver na LPT port alebo nie?Dakujem
IP zaznamenána

TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
  • Karma: 75
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 530
Re: Bilda
« Odpověď #11 kdy: 28. Září 2010 16:51:52 »

hele ta Bilda chodí dobře,tedy na Linuxech,jinak mám na Bilda převodník ještě asi tři desky jen je vyvrtat a osadit....
taky sem stavěl s dvěma DAC 0832 a taky nechodilo špatně... - s Popelscanem.... a pár desek na osaz taky ještě je ...
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 771
Re: Bilda
« Odpověď #12 kdy: 29. Září 2010 10:17:14 »

Ahojte rozmýšlal som o poskladaní BILDU no potom ma to odradilo kôli nedostatku súčiastok.Poskladal som prevodník POPELSCAN no niako mi to nechce spolupracovať s mojím RGB laserom galvá mám 30kpps výkon laseru asi 500mW.Neviete mi prosím poradiť v ktorom programe by som to mal spustiť a ako by som to mal nainštalovať či nato potrebujem aj niaky driver na LPT port alebo nie?Dakujem

Začal bych tím, že bych ověřil funkčnost vstupu ILDA ovládání v laseru - abys neladil POPELSCAN a neměl problém v laseru.

Bye A.
IP zaznamenána
Bye A.

P@trick

  • Mazák
  • ***
  • Karma: 5
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 122
Re: Bilda
« Odpověď #13 kdy: 04. říjen 2010 21:21:51 »

A ako mám overiť funkčnosť toho ILDA vstupu do laseru? Vieš mi to niako konkrétne napísať prosím?
IP zaznamenána

TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
  • Karma: 75
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 530
Re: Bilda
« Odpověď #14 kdy: 05. říjen 2010 17:35:28 »

no tady je link na zapojení ILDA vstupu do laseru   (je tu v sekci ILDA standart)
http://www.laserist.org/StandardsDocs/ISP05-finaldraft.pdf
je tam i rozepsáno jak jakej vstup funguje/tz.co laser udělá při změně na vstupu.....
IP zaznamenána

P@trick

  • Mazák
  • ***
  • Karma: 5
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 122
Re: Bilda
« Odpověď #15 kdy: 05. říjen 2010 18:16:36 »

Aha tak toto mám napísané a podla toho to mám zapojené ilda konektor do Laseru.Mám zapjené výstupy POPELSCANU na diody a aj na galvá na + a - prostredníctvom toho ILDA konektoru.
IP zaznamenána

TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
  • Karma: 75
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 530
Re: Bilda
« Odpověď #16 kdy: 05. říjen 2010 18:46:54 »

jo,tak trochu nerozumím tomu co kam máš zapojeno ale neva,zkusil bych to tak že bych signálem propinknul vstupy :X,Y, RGB atd a to tak že bezpečným napětím se zemí(scany se musej hnout a "diody" bud rozsvítit nebo zhasnout,podle toho jak je máš zapojený)... ,nevím jak jsi zdatný ale snad to stačí (pro XY je max 10volt a ostatní do 5volt) stačí pro oveření jen XY
ale nevím jestli musíš řešit "interlock" tj. pin 4 a 17na konektoru DB25
co máš za laser ? stavěný nebo kupovaný ?
IP zaznamenána

TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
  • Karma: 75
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 530
Re: Bilda
« Odpověď #17 kdy: 05. říjen 2010 18:48:36 »

jo ted koukám do jednoho manuálu a uváděj XY plus mínus 5 volt tak radši jen 5 :)
IP zaznamenána

TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
  • Karma: 75
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 530
Re: Bilda
« Odpověď #18 kdy: 05. říjen 2010 18:54:11 »

jo ted koukám do jednoho manuálu a uváděj XY plus mínus 5 volt tak radši jen 5 :)

*buhví jak to v "China" bastlej  :o
IP zaznamenána

TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
  • Karma: 75
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 530
Re: Bilda
« Odpověď #19 kdy: 05. říjen 2010 18:57:08 »

další možností ověření kde je chyba je vzít oscik a měřit na výstupech s tvojí Bilda....
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 4   Nahoru