LaserForum CZ

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

Víte, že jedna z výhod registrovaných uživatelů je možnost vyhledávání v příspěvcích na fóru.

Stran: 1 [2]   Dolů

Autor Téma: prosím o pomoc s tímto dríverem  (Přečteno 13322 krát)

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #20 kdy: 01. červen 2013 20:57:58 »

Jo jo diky jedíné vysvětlení to je,ale nechápu jak se mi to mohlo šlusnout vše jsem letoval opravdu s chirurgickou přesností a pečlivostí,každý pinout byl stáhnuty bužírku 8)prostě někde jsem tu chybu musel udělat :-[ :-[ :-[ :-[ teď čekam na dvě nové M140....i na nové driverí z blackuot.sk   vše se to pokusím udělat zase na novo :-X :-X ale nejsem si jistý který z modulů mám použít buď to ten černý kde se LD.vloží do těla a šruobkem zašrubuje   nebo ten stříbrný kde se LD.do těla lisuje,navíc u tohoto Aixiz modulu jsem viděl i jinou variantu a to,že je to v mědi pro lepší chlazení...
Ten černý modul mi připadne kvalitnější,ale nelíbí se mi to,že pokud se LD.utáhne tím šrubem tak mezi pinem + a - a tělem modulu je to opravdu na těsno a pokud na piny dám smrštovací bužírky jako izolaci tak je to opravdu těsné.......tak nevim ..... ???
A u toho stříbrného tam se to lísuje a je tam více mista......ale nevim zda li je v chlazení lepší jak tan černý ....
Arcie vím že téma této diskuze bylo o pomoc s driverem,ale nechci zakládat nové vlákno když už je to tady tak rozepsané ;)Archie prosim tě který modul by byl nejlepší pro přenos tepla a pro vestavbu do těch AL.chladičů na fotce????Děkuji ....  ;)
IP zaznamenána

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #21 kdy: 02. červen 2013 22:31:58 »

jinak  ta LD.mi odešla když byla vložena v tom černým modul.....tak nevim jestli se nemohl udělat kraťas někde ve vnitř...ono se sice říká chybama se člověk učí ,ale v mém případě nevim kde jsem tu chybu udělal :-[ možná mi už ta LD. došlá nějaká načlá a při zapnutí mi odešla,ale v to pochybuji prodejce píše že při  odeslání vše LD.testuje.
Dále mě napádá jestli se mi to nešluslo přes toplovodivou pastu kterou jsem lehce natřel tělo LD.ale nechce se mi věřít,že by to takto vodilo :-X natřel jsem tim tělo LD.a na pinech skoro nic nebylo...Hmmm :o  jinak to zemění si předělám ,aby každy zdroj měl napájení zvlášť,Archie díky za radu ;)jinak mrkni na foto,je to taková začátečnická práce...jak je vidět driver .je krmen toroidním trafem...foto je stáré tak 1.rok vše fungovalo každý víkend po 8 hoď za noc při zátěži 1.12A....ale vše se to pos.....kazilo 8) 8) 8) když jsem vyměnil toroidní zdroj za spínaný(jak už jsem ukazoval).....a mezitim jsem měl rozdělané i tělo modulu a při tom jsem měnil i celé chlacení za větší .....chybička se musela někde vloudit....ale nemyslím si,že by to bylo tím zdrojem proč to odešlo  ::) ::)Archie pokud bych odrovnal  i v pořadí 3.LD....je možné ti to poslat,aby si se na to mrkl.??Podle příspěvku co tu píšeš tě mám za LASEROVÉHO BOHA ;) ;)
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 772
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #22 kdy: 10. červen 2013 17:58:23 »

Ahoj,

pasta to určitě nešlusla :-)

Citace
jinak mrkni na foto,je to taková začátečnická práce...jak je vidět driver .je krmen toroidním trafem...foto je stáré tak 1.rok vše fungovalo každý víkend po 8 hoď za noc při zátěži 1.12A....ale vše se to pos.....kazilo
No popravdě by mne zajímalo zapojení toho zdroje - stačí když napíšeš zleva doprava co je na jednotlivých svorkách zdroje na třetím obrázku - trochu mne zaráží fakt, že měřák máš na měření proudu, ale nevidím, že bys ho měl v serii s LD, ale vidím měřící hroty zapíchlé do svorek, jako kdybys chtěl měřit napětí. Pokud je to jak to vypadá, tak jsi nejspíš změřil, že zdroj dá 1,12A  ::) a měl kliku, že nedal víc než je rozsah měřáku, který by tě nejspíš opustil (minimálně by odešla pojistka která bývá za proudovou svorkou měřáku).

Citace
když jsem vyměnil toroidní zdroj za spínaný(jak už jsem ukazoval)..
Ono heslo - "Funguje to? Tak se v tom nešťourej!" platí i u laserů  ;)

Citace
Podle příspěvku co tu píšeš tě mám za LASEROVÉHO BOHA ;) ;)
No tak to ani náhodou, pokud Bůh umí lasery na 1, tak já jsem tak někde u 4 max 3-  (školní hodnocení)
IP zaznamenána
Bye A.

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #23 kdy: 10. červen 2013 22:07:58 »

ahoj Archie ja už myslel že si se někde stratil ;D ;D ;D už jsem myslel ,že tě těma svýmí problémy obtěžuji   8) 8) 8)   jinak ten obrázek svorkovnice zleva po prava --
analog blank+ -
napájení 12 až 15V AC nebo DC
a výstup pro LD + -
   jak už jsem říkal tento dríver mám z blackout  .  sk a postup měření mám přímo od prodejce a to tak že  blanking se aktivuje externím zdrojem 5-9V DC,napájení 12až 15V a proud změřím přímo zkratem na výstupu pro DL.multimetrem, jak je na třetím obrázku.
A stejné měření to jide i tak to --blanking se aktivuje externím zdrojem 5-9V DC,na jeden ze vstupů se umístí  do serie měřák a výstup pro LD se propojí drátem (zkrat)
Jinak to šťourání....aaaaaaaa votom to je ;D ;D ;D ;D
IP zaznamenána

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #24 kdy: 10. červen 2013 22:40:40 »

Jinak dnes se mi dostal do ruky tento driver,je to pro mě trochu novinka vše jsem testoval na jedné zmých odpálený M140 vše funguje docela dobrě  dá se stím nastavit  až 2A.jediný co mi neleze na rozum je že při nastavování proudu  trimrem to funguje,že při otočení po směru hodinových ručiček se hodnoty zvyšují a do protisměru snižují....NEMÁ TO BYT NÁHODOU NAOPAK????A nevim jakým způsobem funguje TTL??Ze své zkušenosti vím že pokud není na driver připojen přívod pro TTL.blank tak je dríver vypnutý(tedy LD) ale u tohoto drivera je to tak že je to zaplé furt nehledě na to jestli je připojen TTL nebo ne.....vstup pro TTL budim externím zdrojem 5V...pokud máte stim někdo nějakou menší skušenost prosím napište.....Píši(NAPIŠTE) i když mi stejně píše jen Archie ;D ;D ;D ;D   Archie já ti dávám známku 111111111111111111111111111 ;D ;D :) ;) ::)
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 772
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #25 kdy: 12. červen 2013 22:48:11 »

*** cut *** jediný co mi neleze na rozum je že při nastavování proudu  trimrem to funguje,že při otočení po směru hodinových ručiček se hodnoty zvyšují a do protisměru snižují....NEMÁ TO BYT NÁHODOU NAOPAK????

podívej se na velmi časté zapojení trimru - jezdec je spojen s jedním koncem odporové dráhy  :D Kdy spojíš jednu stanu s jezdcem přidává to doleva a když druho přidává to doprava - hodně jednoduše řečeno - prostě to divný není. Nikde není definováno, že přidávat se musí po směru hodin a ubírat proti směru. To máme jen zažitý od kohoutku na vodu  :P

Doplněno: teď jsem juknul na ten tišťák, na tvém driveru je odporová dráha trimru jedním koncem na GND - tzn. není to přesně výše popsaný způsob zapojení, ale je to úplně jedno (kdyby byl uzemněn druhý konec dráhy fungovalo by to obráceně) :-)
Citace
A nevim jakým způsobem funguje TTL??Ze své zkušenosti vím že pokud není na driver připojen přívod pro TTL.blank tak je dríver vypnutý(tedy LD) ale u tohoto drivera je to tak že je to zaplé furt nehledě na to jestli je připojen TTL nebo ne.....vstup pro TTL budim externím zdrojem 5V...
TTL blanking - funguje jednoduše - u modulu který bez TTL svítí přivedeš napětí +5V na svorky blankingu a LD zhasne  (nebo se rozsvítí, pokud je tam otočená logika a modul bez TTL nesvítí). Pokud ti to "funguje" jak píšeš, že je fuk jestli tam +5V máš nebo ne, tak je to nejspíš nefunkční  ;)
IP zaznamenána
Bye A.

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 772
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #26 kdy: 12. červen 2013 23:09:58 »

*** cut *** postup měření mám přímo od prodejce a to tak že  blanking se aktivuje externím zdrojem 5-9V DC,napájení 12až 15V a proud změřím přímo zkratem na výstupu pro DL.multimetrem, jak je na třetím obrázku.
A stejné měření to jide i tak to --blanking se aktivuje externím zdrojem 5-9V DC,na jeden ze vstupů se umístí  do serie měřák a výstup pro LD se propojí drátem (zkrat)
*** cut ***

 :o :o :o To je vlastní tvorba toho prodejce ? ten návod.

předně blanking u laserů je vždy +5V, ale OK, lze to brát jako, že ten driver vydrží i 9V (na obrázku je dokonce +12V )

obr. SCHEMA 22 - multimetr měří proud který je spotřebováván driverem při napájecím napětí když má výstup ve zkratu. Pochybuju, že by se tu změřená hodnota rovnala proudu co teče do zkratu (namísto LD) - třeba už jen z důvodu rozdíných napětí (napájecí driveru a LD)

obr. SCHEMA 2 - multimetr je tu zapojen namísto zátěže (LD) a ukazuje proud který je driverem dodán do "vnitřního" odporu multimetru (pokud by driver dokázal dát větší proud než je max rozsah multimetru tak ho odpálíš, tedy asi spíš odejde pojistka kterou tam předvídavý výrobce měřidla vložil)

Troufnu si řící, že v tvém případě, kdy potřebuješ nastavit proud který poteče z drivedu do LD je ti obojí úplně na .... nic.


Úplně nejjednodušší správné zapojení pro měření proudu tekoucího do LD je multimetr v serii s LD.
IP zaznamenána
Bye A.

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #27 kdy: 13. červen 2013 21:57:26 »

Citace
Nikde není definováno, že přidávat se musí po směru hodin a ubírat proti směru. To máme jen zažitý od kohoutku na vodu  :P
tak to je dobrý ty kohoutky nás pěkně klamou ;D
Citace
Troufnu si řící, že v tvém případě, kdy potřebuješ nastavit proud který poteče z drivedu do LD je ti obojí úplně na .... nic.
taky se mi to nezdá,ale toto mi napsal jak se to má nastavit..pokusím nastavit proud zpusobem jak to doporučuje  prodejce a poté zapojení LD.do série a uvidíme kolik to bude ukazovat rozdíl.Pokus udělám na té přepálené LD.pořád nemám odvahu testnout ty nové M140 bojím se že to zase odpálim :'( :'( :'(
Citace
:o :o :o To je vlastní tvorba toho prodejce ? ten návod.
ano je to jeho tvorba musím říct podle E-shopu co má že je dost šikovný 8) 8)
Citace
TTL blanking - funguje jednoduše - u modulu který bez TTL svítí přivedeš napětí +5V na svorky blankingu a LD zhasne  (nebo se rozsvítí, pokud je tam otočená logika a modul bez TTL nesvítí). Pokud ti to "funguje" jak píšeš, že je fuk jestli tam +5V máš nebo ne, tak je to nejspíš nefunkční  ;)
ten čínskéj driver jsem testl a zapojil na řídíci desku laseru a TTL funguje,pokud TTL néní zapojené do  drivera LD. svítí a pokud ho zapnu tak LD.přestane svítit...Archie je to přesně jak píšeš ;) ;) ;) z řídicí desky laseru leze z TTL.5V já psal že jsem to budil 5.V ale po pravdě to bylo 4,5 tak v tom asi byl ten zakopaný pes ;D ;D
IP zaznamenána

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #28 kdy: 13. červen 2013 22:16:54 »

kdybych věděl na 100% že se mi ta LD.co jsem odpálil opravdu mojí nedbalostí šlusla tak bych měl klidné spaní,ale bojim se,že se mi to stane znovu..kdyby byla nějaká možnost to testnout na nějaké s nižším výkonem která nebude tak drahá .....odpálit LD.za 1000.Kč za 1.vteřinu je docela masakr :P :P
Uvažuji koupit nějaké  Mitsubishi 645-655nm 350-500mw  LPC-836 cena je kolen 300.Kč za kus.... a testovat to na těchto....
Arcie je tu možnost ti zaslat(pokud to tedy odpálim znovu)ten modul,aby si to test a zjistil  proč to odchází?? .....samozřejmě nechci to zadarmo velice rád zaplatím  ;) ;) ;)
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 772
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #29 kdy: 14. červen 2013 07:59:07 »

..pokusím nastavit proud zpusobem jak to doporučuje  prodejce a poté zapojení LD.do série a uvidíme kolik to bude ukazovat rozdíl.Pokus udělám na té přepálené LD.pořád nemám odvahu testnout ty nové M140 bojím se že to zase odpálim :'( :'( :'(ano je to jeho tvorba musím říct podle E-shopu co má že je dost šikovný 8) 8)
Netvrdím, že není šikovný, ale to zapojení pro nastavení proudu diodou je mírně řečeno hodně podivné. Vyprdni se na to - stáhni proud na minimum, zapoj ampérmetr v serii s LD a pak opatrně nastavuj. Doporučuji dát tak o 10% méně než je max LD - okem to na výkonu stejně nepoznáš a pro LD to bude šetrnější.
Citace
ten čínskéj driver jsem testl a zapojil na řídíci desku laseru a TTL funguje,pokud TTL néní zapojené do  drivera LD. svítí a pokud ho zapnu tak LD.přestane svítit...Archie je to přesně jak píšeš ;) ;) ;) z řídicí desky laseru leze z TTL.5V já psal že jsem to budil 5.V ale po pravdě to bylo 4,5 tak v tom asi byl ten zakopaný pes ;D ;D
:D No napěťové úrovně TTL signálu jsou jasně definované - kdy je L a kdy H (viz třeba tady nebo tady). Je rozdíl pro CMOS, TTL ale 4,5V je jednoznačně v oblasti binární jedničky - tedy H a laser by měl zhasnout (v tvém případě).
IP zaznamenána
Bye A.

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 772
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #30 kdy: 14. červen 2013 08:12:09 »

*** cut ***
Uvažuji koupit nějaké  645-655nm 350-500mw .... a testovat to na těchto....
Nezapomínej na fakt, že různé barvy LD mají různé napajecí napětí. Rozdíl není pouze v ceně, výkonu a proudu  ;) A Ohmův zákon zde úplatí stejně jako v jiných aplikacích  ;)
IP zaznamenána
Bye A.

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #31 kdy: 16. červen 2013 22:26:51 »

Ahoj  Archie tak dnes jsem v sobě našel odvahu testnout ty nové LD. při zátěží 0,9A a můžu říci že to je to síla ;D ;D ;D posílám pár foto....na mrknutí
Citace
Nezapomínej na fakt, že různé barvy LD mají různé napajecí napětí. Rozdíl není pouze v ceně, výkonu a proudu  ;) A Ohmův zákon zde úplatí stejně jako v jiných aplikacích  ;)

jojo tyto červené led.pracují při 0,4 A.... jen jsem to napsal,že pokud  chci testoval a zkoušet tak na těchto než na těch dražších LD... 8) 8)
Citace
taky se mi to nezdá,ale toto mi napsal jak se to má nastavit..pokusím nastavit proud zpusobem jak to doporučuje  prodejce a poté zapojení LD.do série a uvidíme kolik to bude ukazovat rozdíl.Pokus udělám na té přepálené LD.pořád nemám odvahu testnout ty nové M140 bojím se že to zase odpálim :'( :'( :'(
Tak že nevim jak ten driver má udělaný,ale pokud změřim proud jak mi řek prodejce tak to naměří i stejnou hodnotu pokud dám měřák do serie s LD.tento pokus jsem zkoušel na té odpálené LD.na tu novou nemám odvahu dávat měřák do serie  :-X jsem posera ::) ::) :P
Archie ještě jedna taková malá otazečka,mám  dríver který je napojený na zdroj 12V 5A a z téhož zdroje jsou krmeny i tři 12V.ventilátory který mají celkový odběr kolem 0.6A je to tak správně nebo ventilátory musí mít zvlášť svuj zdroj...je to taková  možná stupidni otázečka ale  u  laseru člověk nikdy neví :P spíše by mě zajímalo zda li to má nějaký vliv na LD.....předem moc dik ;) ;) ;) ;)

 
IP zaznamenána

Archie

  • Administrátor
  • ******
  • Karma: 48
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 772
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #32 kdy: 16. červen 2013 22:51:56 »

jojo tyto červené led.pracují při 0,4 A.... jen jsem to napsal,že pokud  chci testoval a zkoušet tak na těchto než na těch dražších LD... 8) 8)Tak že
No právě, že se liší nejen proudem, ale i napětím - takže znovu co jsem již psal "Ohmův zákon"
Citace
nevim jak ten driver má udělaný,ale pokud změřim proud jak mi řek prodejce tak to naměří i stejnou hodnotu pokud dám měřák do serie s LD.tento pokus jsem zkoušel na té odpálené LD.na tu novou nemám odvahu dávat měřák do serie  :-X jsem posera ::) ::) :P
Zvláštní, ale budiž. Ampermetr v serii s LD je 100%-ní jistota, oproti již zmíněnému zapojení!
Citace
dríver který je napojený na zdroj 12V 5A a z téhož zdroje jsou krmeny i tři 12V.ventilátory který mají celkový odběr kolem 0.6A je to tak správně nebo ventilátory musí mít zvlášť svuj zdroj... spíše by mě zajímalo zda li to má nějaký vliv na LD
To by nemělo vadit.
IP zaznamenána
Bye A.

gyberjan

  • Zob
  • *
  • Karma: 0
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 11
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #33 kdy: 27. červenec 2013 18:47:26 »

Ahoj klucí koukám že to tu dáváte pěkně do kupy.

MARKU nechci ti motat hlavu, ale já bych pro jistotu ještě přidal za uzel na zdroji pro napájení ventilátorků jednu diodu do série tak, aby se zabránilo při vysávání nebo vyfoukávání nečistot ze stroje k roztočení ventilátorků na větší otáčky a tím k naindukování většího napětí než dá zdroj sám. Ty si u čištění dát pozor můžeš a můžeš na to myslet jak chceš. Ale první kdo kolem toho tvého pracně zprovozněného stroje projde s vysavačem a bude se mu líbit ono roztočení větráčků tak je jen otázka času kdy ti zničí zařízení (moduly) zapojené do stejné napájecí větve. Jistota je jistota. Jen u PC které jsem měl na opravy od zákazníků jsem měl 4 x zničenou základní desku na tento způsob a jak se tomu divili chudáci.

Jinak to jak se bojíš zapojit Lasdiodu do série s nastavením proudu tak neboj. Otestuj si to na nečisto třeba jen na nějaké standardní LEDce která bude mít větší výkon. Třeba rozeber klíčenku od větví co má v sobě jednowatku a na té si to prubni. Opravdu nebude dražší než 50Kč a nebude tě to tak mrzet. Držím palce a přeji dobré nastavení proudu.
 8)
Jinak chválím super vlákno myslím, že si z něj každý něco vzal k srdci.
IP zaznamenána

marek

  • Mlaďoch
  • **
  • Karma: 2
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 83
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #34 kdy: 27. červenec 2013 21:52:59 »

gyberjan dik za radu můžeš poslat nějaké schéma  jak to zapojit a  jakou hodnotu diody atd...pokud jsem to dobře pochopil tak to myslíš tak,dat diodu do serie s ventilátorem??... nevěděl jsem že se to dá timto odrovnat toto je pro mě novinka ;)
IP zaznamenána

gyberjan

  • Zob
  • *
  • Karma: 0
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 11
Re:prosím o pomoc s tímto dríverem
« Odpověď #35 kdy: 28. červenec 2013 12:49:47 »

Ahoj Marku nemám sice pořádný program pro schémata tak to jen tak načrtnu.
IP zaznamenána
Stran: 1 [2]   Nahoru