Novinky

Doufáme, že se ti informace zde zveřejněné hodí a také přispěješ nějakými informacemi pro ostatní uživatele.

P@trickovo DAC

P@trick · 6994

Offline P@trick

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 122
    • Karma: 5
kdy: 08. Leden 2011 13:14:12
A myslíte žeby sa to dalo poskladať niečo takéto keby viem čo je vnútri v tomto prevodníku?Lebo už ma to dosť súri maturita sa blíži a ja potrebujem aspon niaky funkčný prevodník ktorý mi pôjde aby som vedel ukázať aj dačo že to funguje a že to naozaj ovládam aspon niečo.Lebo robím k tomu parostroj a ten spraví tiež efekt len chcem aby to bolo že naozaj ovládam niaky efekt a potom si už kupim prevodník len na maturitu nech to tak vyzerá.Dakujem



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 775
    • Karma: 48
Odpověď #1 kdy: 08. Leden 2011 15:38:41
A myslíte žeby sa to dalo poskladať niečo takéto keby viem čo je vnútri v tomto prevodníku?Lebo už ma to dosť súri maturita sa blíži a ja potrebujem aspon niaky funkčný prevodník ktorý mi pôjde aby som vedel ukázať aj dačo že to funguje a že to naozaj ovládam aspon niečo.Lebo robím k tomu parostroj a ten spraví tiež efekt len chcem aby to bolo že naozaj ovládam niaky efekt a potom si už kupim prevodník len na maturitu nech to tak vyzerá.Dakujem

NE - resp. Ano, ale musel bys mít zapojení (dá se ošlehnout), firmware - obsah procesoru (teoreticky by mohl jít přečíst), SW který s tím komunikuje (včetně zdroj. kódů). ILDA převodník v tomhle provedení není práce k maturitě, bez problému by to mohlo být zadání na diplomku na vejšce (tím samozřejmně nemyslím to okopírovat).

Netuším tedy co musíš k matuře mít * jestli vlastní konstrukci nebo jen něco postavit, ale věrohodnější by bylo udělat ten ILDA SOUND DAC - součástky stojí pár kaček a tišťák se dá udělat doma.

Bye A.


Offline TAC

  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • *****
    • Příspěvků: 530
    • Karma: 75
Odpověď #2 kdy: 08. Leden 2011 16:35:10
vždyt si něco stavěl ne ? tak to dodělej a je to.. a že to není USB,no tak na tu tvoji mat.předváděčku prostě vemeš kompa no ...



Offline P@trick

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 122
    • Karma: 5
Odpověď #3 kdy: 08. Leden 2011 20:30:32
Áno mam hotový POPELSCAN RGB osadený plošák urobený ale nechce mi fungovať s mojím PC neviem prečo ale nepodarilo sa mi to niak rozchodiť zatial.A nenašiel som ani program s ktorým by to šlo a fungovalo.



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 775
    • Karma: 48
Odpověď #4 kdy: 08. Leden 2011 22:38:04
Co že to máš hotové???  Popelscan je SW a aktuálně podporuje viz níže ...  tuším, že s podporou pro vlastní LPT DAC skončil někdy v roce 2006

Popelscan is a simple yet feature rich laser show software. It is based on Popelscan by Guido Jaeger.
Supported DACs for laser show output are EasyLase and bILDA.


Bye A.


Offline P@trick

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 122
    • Karma: 5
Odpověď #5 kdy: 09. Leden 2011 10:46:50
Už som to tu niekde písal aj fotky som sem dával aj schému.Spravil som RGB POPELSCAN dám sem schému.



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 775
    • Karma: 48
Odpověď #6 kdy: 09. Leden 2011 11:09:44
Už som to tu niekde písal aj fotky som sem dával aj schému.Spravil som RGB POPELSCAN dám sem schému.
*** cut ***
A nenašiel som ani program s ktorým by to šlo a fungovalo.

OK,

a žádný z SW uvedených na tom schématu ti s tím nemaká?

Bye A.


Offline beam

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 176
    • Karma: 6
Odpověď #7 kdy: 09. Leden 2011 11:20:02
...nechce mi fungovať s mojím PC neviem prečo ale nepodarilo sa mi to niak rozchodiť zatial.
zkoušel jsi různé módy LPT?



Offline P@trick

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 122
    • Karma: 5
Odpověď #8 kdy: 09. Leden 2011 11:21:58
Nie žiadny z uvedených SW mi s tým nešlapali....Áno prepínal som aj rôzne módy LPT a stále nič ani sa laser nepohol. Keby mám možnosť tak by som to hodil na osciloskop a vyskušal či to dáva niake signály ale osciloskop doma nemám.



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 775
    • Karma: 48
Odpověď #9 kdy: 09. Leden 2011 13:04:43
Nie žiadny z uvedených SW mi s tým nešlapali...

Možná blbej dotaz, Ale zkoušel jsi správné verze SW. Třeba Popelscan 3.1 a 3.6 se dost liší.
(předpokládám, že jsi to HW zbastlil správně  ;) )
Tady máš link na v. 3.1

Bye A.


Offline P@trick

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 122
    • Karma: 5
Odpověď #10 kdy: 09. Leden 2011 13:21:19
Ja som skúšal presne tie programy čo tam boli napísané a aj verzie tie isté som inštaloval.Tak kontroloval som zapojenie už detailne viac krát tak tam by som nemal mať chybu.



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 775
    • Karma: 48
Odpověď #11 kdy: 09. Leden 2011 14:22:16
Možná už jsi to vše udělal, ale já bych to spáchal takhle - za předpokladu, že ten LPT X port je OK a v SW ho správně vybereš (správná HEX, IRQ apod)

Základní proměření uděláš i s multimetrem.

Takže na tišťáku bez napětí, šlusmetrem zkontroluj zapojení všech součástek dle schematu (osobně velmi doporučuji si schema vytisknou a jednotlivý již zkontrolovaný junction points si označit třeba barevným fixem). Tím možná již po sté zkontroluješ správnost zapojení. (Nejhůře se hledají vlastní chyby  ;) )

Pak to nakrm napětím, změř ampérmetrem (tedy spíš miliampérmetrem) jestli to má nějaký odběr. Pak ocheckuj  jestli je napájecí napětí tam kde má být (všechny napájecí piny IO - eliminace studeňáků - "po sto prvé" ), že ty brouky netopí atd.

Pak voltmetrem zkus změřit zda-li se objevují nějaká napětí na J1, J2, J3, J4, J5, J6, J7, J8 případně J10 J11

samozřejmě s tím, že to budeš mít napojený na LPT, spuštění SW a v něm nějaký obraz (bod, kruh, něco na co není třeba blanking)

J1 také změř s nějakým obrazce kde je blanking potřeba (např dvě samostatné přímky). napětí na J2 - J8 se ti objevují samozřejmně podle barvy obrazce (jen připomínám).

BTW - vy nemáte ve škole laborku s osciloskopem?


Bye A.


Offline P@trick

  • Mazák
  • ***
    • Příspěvků: 122
    • Karma: 5
Odpověď #12 kdy: 09. Leden 2011 15:30:45
No tak som to aj robil že som si označoval čo som skontroloval tak som si odškrtol na papieri. Hej hej v škole máme ale do školy som to zatial netahal. Skusim to dakedy pomerať ako si povedal diki za radu.Teraz som začal študovať zapojenie toho ILDA AUDIO DAC čo si mi povedal skusim to spraviť a hádam bude niečo fungovať.Aspon aby som vedel ukázať na maturite dačo :D že toto som robil sám inak mám aj parostroj čo sám robím aj stroboskop ktomu takže dávam to tam komplet len chcel som aj laser ovládať aspon niako.