LaserForum CZ

Novinky:

  • Pro přispívání a vyhledávání musíš být registrován a přihlášen.
  • Doufáme, že se ti informace zde zveřejněné hodí a také přispěješ nějakými informacemi pro ostatní uživatele.
  • Víte, že jedna z výhod registrovaných uživatelů je možnost vyhledávání v příspěvcích na fóru.
  • Víš, že jako člen Laserforum.cz můžeš mít 5% slevu na všechny lasery dodávané LASERWORLD CZ - http://www.laserworld.cz ? Stačí napsat na info(zavináč)laserworld.cz email, uvést tvůj Nick z fóra a požádat o uplatnění slevy. ;-)
  • Inzerát v sekci prodej musí kromě popisu zboží obsahovat i prodejní cenu. Neuplné a komerční inzeráty jsou smazány bez výstrahy.

LW Showeditor a USB hub

Age · 15945

Offline Age

  • Nováček
  • *
    • Příspěvků: 38
    • Karma: 0
kdy: 06. Březen 2012 15:05:57
Zdravím panstvo

Mám v plánu si udělat ovládání laseru a DMX signálu pomocí WIFI.
Je k tomu zapotřebí USB server, USB hub, wifi router a NB s wifi.
USB server:
http://interlink.tsbohemia.cz/tp-link-tiskovy-server-tl-ps310u-print-server-single-usb2-0-port-mfp-and-storage-server_d91514.html

Jsem ve stádiu testování.
do USB serveru se připojí ILDA převodník a USB server jde dál do routeru a do PC.
PC si v takovém případě "myslí", že převodník je napichnutý přímo do USB v notasu a software se spustí (teda někdy to habruje, ale na několikátý pokus se pustí).
Funguje to v klidu, čekal jsem třeba nějaké odezvy nebo výpadky, ale zatím jsem nic nezpozoroval.

Ovšem nastává problém když chci k tomu připojit i převodník na DMX
Schéma:
ILDA a DMX převodník zapojené do USB hubu, ten do USB serveru, router, notas
----
a zde nastává problém, že při připojení přes USB hub mi software na laser nejde spustit (ikdyž je připojený jenom ILDA převodník bez DMX převodníku)
Ovšem zaráží mě, že při testování s USB hubem, který mám zabudovaný v domácím monitoru to fungují v klidu oba převodníky zaráz... OVšem při připojení přes normální USB hub software vypustí hlášku, že není ILDA předovník připojený.....
Zkoušel jsem to se 2 USB huby a nejede. Taky jsem to zkoušel na dvou různých monitorech, které mají zabudovaný USB hub a tam to jede

Prostě při vložení USB hubu do řeťezce se software nespustí. Při startu se jak kdyby sekne a hledá zřejmě převodník, za nějaký čas se ozve zvuk windows - odpojení nějakého USB a v softu vyskočí hláška, že není převodník připojení.

Napadá někoho čím by to mohlo být? Včem může být zakopaný pes?



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #1 kdy: 06. Březen 2012 19:32:11
Chápu správně, že DMX převodník je extra HW?

Jakou verzi LW Showeditoru máš? Tedy ono spíš jaký typ ILDA DACu máš, ale od verze Sw si  to odvodím. Protože Minilumax, který byl dodáván od 2008, má DMX převodník integrovaný, stačí ti k tomu DACu připojit redukci na ILDA kábl, kteým dostaneš DMX signál ven. Pak není třeba další DMX převodník a vše ovládáš jedním SW.

Jinak nápad to není ani špatný ani originální, nicméně ve chvíli kdy půjdeš do Wifi na 2,4GHz můžeš mít dost velké problémy s rušením. On si s tím sice, z principu, TCP protokol poradí, ale bude (nebo může) ti to "lagovat" protože k laseru prostě data nedorazí včas.
Zkoušeli jsme to asi před 2 lety na 5 GHz a tam to bylo celkem v poho.

Bye A.


Offline Age

  • Nováček
  • *
    • Příspěvků: 38
    • Karma: 0
Odpověď #2 kdy: 06. Březen 2012 20:29:54
DMX převodník je samostatný převodník. Čili mám 2 převodníky
Showeditor mám 2011
DMX řízení světel bude přes jiný program, konkrétně Freestyler

Každopádně jsem dnes dlouho laboroval proč to může tak habrovat a došel jsem k názoru, že USB hub potřebuje další přídavné napájení.
Sehnal jsem si to případavné napájení a fakčí to. z 5 pokusí o připojení 4 vyšly, 1x to zahlásilo že není připojení převodník

Momentálně jsem si objednal potřebný materiál a přes víkend to asi dám celé dokupy a potom to tu postu co a jak. Ostrý test to dostane až někde ve městě v nějaké sokolovně, kde bude hromada sítí. KDyž to bude habrovat tak vždycky můžu vytáhnout 25m kabel.

Ohledně 2,4Ghz vím o možném rušení. Ovšem musím se podřídit, jelikož můj notas nemá wifi na 5 Ghz.



Offline dzodzo

  • Suprák
  • ****
    • Příspěvků: 310
    • Karma: 14
Odpověď #3 kdy: 07. Březen 2012 18:54:14
na tu wifi by som sa moc nespoliehal, radsej natiahnut ethernetovy kabel ak je moznost - sichr je sichr  :) ale som zvedavy na vysledky, pokial by sa ti to osvedcilo tak vyskusam podobny experiment s Etherdreamom aj ked mam trochu strach, ze pri ILDA je ten datovy tok celkom velky



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #4 kdy: 08. Březen 2012 06:36:50
DMX převodník je samostatný převodník. Čili mám 2 převodníky
Showeditor mám 2011
DMX řízení světel bude přes jiný program, konkrétně Freestyler

Každopádně jsem dnes dlouho laboroval proč to může tak habrovat a došel jsem k názoru, že USB hub potřebuje další přídavné napájení.
Sehnal jsem si to případavné napájení a fakčí to. z 5 pokusí o připojení 4 vyšly, 1x to zahlásilo že není připojení převodník

Momentálně jsem si objednal potřebný materiál a přes víkend to asi dám celé dokupy a potom to tu postu co a jak. Ostrý test to dostane až někde ve městě v nějaké sokolovně, kde bude hromada sítí. KDyž to bude habrovat tak vždycky můžu vytáhnout 25m kabel.

Ohledně 2,4Ghz vím o možném rušení. Ovšem musím se podřídit, jelikož můj notas nemá wifi na 5 Ghz.

Showeditor 2011 - u nej je Minilumax a ten má skutečně DMX integrován, potřebuješ k tomu pouze tu "redukci" - 2x DB 25 (samice+samec) + 2x XLR  - tím dostaneš "ven" DMX In/Out a můžeš používat DMX v Showeditoru. Výhodou je naprostá synchronizace ovládání DMX světel s ILDA laserem. To s Freestylerem neuděláš. Ovládání Freestyleru je podobně "kostrbaté" jako DMX v Showeditoru, takže ani na "pohodlí" si nepomůžeš. Ale je to samozřejmě na tobě co a jak chceš užívat.
IMHO - to mne vůbec nenapadlo, že bys ten USB HUBík neměl extra napájenej (obzvlášť na notebooku).
No dej vědět jak jsi dopadl, ale šance rušení je fakt veliká.

Bye A.


Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #5 kdy: 08. Březen 2012 06:38:56
na tu wifi by som sa moc nespoliehal, radsej natiahnut ethernetovy kabel ak je moznost - sichr je sichr  :) ale som zvedavy na vysledky, pokial by sa ti to osvedcilo tak vyskusam podobny experiment s Etherdreamom aj ked mam trochu strach, ze pri ILDA je ten datovy tok celkom velky

No kabel je kabel, to je bez debat, ale pokud to nebude rušené tak to pojede i přes Wifi, datový tok je v pohodě.

Bye A.


Offline dzodzo

  • Suprák
  • ****
    • Příspěvků: 310
    • Karma: 14
Odpověď #6 kdy: 08. Březen 2012 09:28:00
Výhodou je naprostá synchnizace ovládání DMX světel s ILDA laserem.

toto som videl aj v lsx, daju sa tam vytvarat dmx eventy, ale este som to neskusal, Minilumax je krabicka do USB distribuovana priamo so showeditorom?



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #7 kdy: 08. Březen 2012 19:33:05
***cut*** Minilumax je krabicka do USB distribuovana priamo so showeditorom?

Ano, je to na USB připojitelný ILDA DAC a podporuje ho HE-Laserscan a navíc i Medialas Mamba v1.9, LDS 2009, Spaghetti a PC Dimmer 2008

http://www.lumax.de/

Bye A.


Offline Age

  • Nováček
  • *
    • Příspěvků: 38
    • Karma: 0
Odpověď #8 kdy: 22. Srpen 2012 11:23:57
Takže dostal jsem se po dlouhé době k výsledku.

Zapojení obsahovalo:
DMX převodník a ILDA převodník - převodníky šly do USB hubu a z USB hubu to šlo do tohohle zařízení http://interlink.tsbohemia.cz/tp-link-tl-ps310u_d91514.html a následně do wifi routeru.
přehledové schéma zde:
http://agovsky.webpark.cz/schema.pdf

Na notasu jsem nainstaloval jednoduchý prográmek k toho tp-linku.
Po připojení k wifině a zapnutí toho prográmku vyskočila informace, že mám možnost připojit dvě zařízení (ILDA a DMX převodíky), po připojení se to vše chová tak, jak kdyby to bylo připojeno napřímo přes USB kabel s notasem (správce zařízení ukazuje připojené převodníky přes USB)

ovládání světel skrze DMX převodník pomocí programu Freestyler:
Tak tady není vůbec žádný problém, už jsem to testoval na několika akcích (jak venku, tak vevnitř) a bez problémů. Latence nerozeznatelná, výpadky žádné. Čili tohle doporučuji.

ovládání laseru pomocí SW Laserworld Showeditor:
tady nastavá problém v tom, že program pro spuštění potřebuje mít převodník připojený. Čili někdy se stalo, že mi to nahlásilo při startu, že převodník není připojený, ale tak po pár pokusech se to připojí.
Následně všechno funguje, po zapnutí nějakého obrazce se hned laser spustí a kreslí.
Ovšem nastává tu dosti velký problém a to ten, že třeba když má vykreslovat nějakou pěknou vlnu nebo tak něco, tak jde vidět, že to nejde plynule ale jak kdyby skokově. A to vidím jako zásadní problém v použitelnosti :(

Domnívám se, že to je způsobeno nějakým zpožděním v tom zařízení tp-linku. Zkoušel jsem na to připojit klasickou myš na USB a ovládat tak kurzor myši na PC přes wifi a dělalo to stejnou věc. Posun kurzoru nebyl plynulý, ale byl po malých skocích.....

Napadá někoho něco, jak by to ještě šlo udělat ty lasery přes wifi? Ještě možnost vyzkoušet to na té 5ghz wifině.
Byla tu taky zmínka o tom, že se dá zabudovat přímo do laseru výstup na ethernet a ten se už lehce pošle přes wifi. Ovšem neznám to, nevím ceny atd atd...



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #9 kdy: 22. Srpen 2012 15:30:00
*** cut ***
Byla tu taky zmínka o tom, že se dá zabudovat přímo do laseru výstup na ethernet a ten se už lehce pošle přes wifi. Ovšem neznám to, nevím ceny atd atd...

Mimo jiné je to i dzodzikovo Etherdream.

Bye A.


Offline dzodzo

  • Suprák
  • ****
    • Příspěvků: 310
    • Karma: 14
Odpověď #10 kdy: 23. Srpen 2012 07:32:19
cez wifi som to este neskusal ale z uvedeneho schematka by som ako slaby clanok retaze videl ten USB hub, vedel by si to skusit este aj priamo kablom cez ethernet ci to bude tak zasekavat cez USB hub?



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #11 kdy: 24. Srpen 2012 06:36:00
cez wifi som to este neskusal ale z uvedeneho schematka by som ako slaby clanok retaze videl ten USB hub, vedel by si to skusit este aj priamo kablom cez ethernet ci to bude tak zasekavat cez USB hub?

Dobrej nápad, propojit TP link s PC ethernetem namísto bezdrátu. Pokud "brzdí" TP link mělo by se to chovat stejně blbě jako s Wifi.
IMHO u jednoho zákazníka jsme postupně měli několik různých druhů podobných printserverů různých značek (jen na tisk) a jsou mezi nima celkem dost velké rozdíly - hlavně v rychlosti. Možná zkusit nějakého jiného výrobce.

Bye A.


Offline dzodzo

  • Suprák
  • ****
    • Příspěvků: 310
    • Karma: 14
Odpověď #12 kdy: 24. Srpen 2012 17:10:03
ja som sa s wifi stretol zatial iba raz, typci co robia svetla to mali pozicane odniekial z divadla na ovladanie DMX cez wifi, riesenie za 24k tak to asi nebol iba tak nejaky wifi router :)



Offline Age

  • Nováček
  • *
    • Příspěvků: 38
    • Karma: 0
Odpověď #13 kdy: 24. Srpen 2012 18:43:20
DMX přes wifi mi běží krásně bez problému a to jsem do toho nemusel dávat ani 1500kč

Ovšem ten laser to je problém, ted jsem to zkoušel napojit přímo drátem skrze to zařízení do TP-LINKU (bez wifi a pouze jenom ILDA převodník čili bez USB hubu) a výsledek bohužel stejný. Čili ve wifině to není a je to v latenci toho tp-linku s čím už neudělám nic, ale tak aspon na světla (DMX) to můžu používat.

Zde jsem umístil video jak se to chová:


zde video, jak se stejná scéna chová kabelem (záznam z akce)




Offline dzodzo

  • Suprák
  • ****
    • Příspěvků: 310
    • Karma: 14
Odpověď #14 kdy: 25. Srpen 2012 10:06:46
tak pokial by si mal prevodnik co vie aj ethernet, tak ten sietovy kabel natiahnes lahsie nez ildu a do vacsej vzdialenosti, ja mam napr. nachystany 70m stineny FTP kabel, keby som potreboval mat laser od notebooku niekde daleko a ten zvysok dotiahnes kratkym DB-25 kablom, vacsinou ale sedim hned vedla laseru (citim sa tak bezpecnejsie, ze v pripade nejakej poruchy ho mam poruke)




Offline Age

  • Nováček
  • *
    • Příspěvků: 38
    • Karma: 0
Odpověď #15 kdy: 25. Srpen 2012 11:07:28
Néé o tohle mi nejde.
JEstli mám tahat ILDU nebo sítový kabel to už je jedno (ikdyž cenově vychází lépe sítový že jo)
Jde mi prostě o to, abych nemusel tahat žádný kabel, ovšem to v těchto podmínkách a cenách asi nezvládnu :(
Holt nedá se svítit :(



Offline dzodzo

  • Suprák
  • ****
    • Příspěvků: 310
    • Karma: 14
Odpověď #16 kdy: 25. Srpen 2012 19:41:36
tak potom skusit separe wifi cestu pre laser ale zalozenu na inom rieseni, ked vravis ze DMX to ustiha, tak si nechat to co mas teraz a casom prikupit nejaku lepsiu palbu na laser :) inak tvoju motivaciu plne chapem, tahat ty kabely a hlavne potom rano ich motat naspat to je pruda najvacsia



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #17 kdy: 27. Srpen 2012 22:24:35
*** cut *** inak tvoju motivaciu plne chapem, tahat ty kabely a hlavne potom rano ich motat naspat to je pruda najvacsia

Jo jo, hlavně když pak máš laserů vícero a dráty procpaný konstrukcí, to je pak extra vopruz.

Bye A.


Offline Age

  • Nováček
  • *
    • Příspěvků: 38
    • Karma: 0
Odpověď #18 kdy: 27. Srpen 2012 23:14:45
Ale tak já už stejně táhnu konstrukcí hromadu DMX kabelů a hromadu napájecích kabelů a stále toho přibejvá. Těch pár ILDA kabelů už mě nezabije když to je k tak pořádným efektům :D

Tady maličký report ze sobotní akci, kde jsem kompletně zajištovat hlavní stage







Natočeno klasickým kompaktem. Nedokáže to pobrat tak jak to ve skutečnosti vypadá :(
Měl bych mít ješt fotky ze zrcadlovky, tak jsem zvědav jak dopadly.

mám jenom tyhlety videa ze začátku akce. Čekal jsem, až se naplní sál ať to je i s lidma. Ovšem okolo půlnoci nastal totální blackout. Samozřejmě odešla mi mlha a shodila všechno kolem. Takže od půlnoci se jelo bez mlhy, tím pádem bez laseru a světla prd vynikly....
Holt stane se. Naštěstí jenom "blbá" mlha. Už mám vybranou novou, ovšem je to zase dalších 20 klacků :(. Každopádně nikomu to nepřeju aby se mu něco posralo na akci a aby tím pádem vypadla komplet stage.
Měl jsem jak svůj rozvaděč, ale mlha byla napojená přímo na rozvaděč co je v sále. A mají to kokocky řešené (nelogicky zapojený chránič), že shodí úplně všechno i s 3f zásuvkou....



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 780
    • Karma: 49
Odpověď #19 kdy: 28. Srpen 2012 08:48:21
Ale tak já už stejně táhnu konstrukcí hromadu DMX kabelů a hromadu napájecích kabelů a stále toho přibejvá. Těch pár ILDA kabelů už mě nezabije když to je k tak pořádným efektům *** cut***

"hromadu DMX" ??? - já tedy vždycky tahal jen jeden DMX kabel - obrazně řečeno. Fyzicky to byla soustava kabelů propojující DMX světla, ale víceméně to je jako jeden kabel - sběrnice. Každopádně od regie (míval jsem SGM REGIA 256) to byl na konstrukci jen jeden  ;)

A já měl na mysli spíše akci kam jedu jen s lasery a ostatní světla jsou někdo jiný. Takže 3 lasery, kdy 2 jedou proti sobě = 2 ILDA káble od pultu k laserům + jeden propojovák mezi těma dvouma co jedou proti sobě.

Bye A.