LaserForum CZ

Novinky:

  • Pro přispívání a vyhledávání musíš být registrován a přihlášen.
  • Doufáme, že se ti informace zde zveřejněné hodí a také přispěješ nějakými informacemi pro ostatní uživatele.
  • Víte, že jedna z výhod registrovaných uživatelů je možnost vyhledávání v příspěvcích na fóru.
  • Víš, že jako člen Laserforum.cz můžeš mít 5% slevu na všechny lasery dodávané LASERWORLD CZ - http://www.laserworld.cz ? Stačí napsat na info(zavináč)laserworld.cz email, uvést tvůj Nick z fóra a požádat o uplatnění slevy. ;-)
  • Inzerát v sekci prodej musí kromě popisu zboží obsahovat i prodejní cenu. Neuplné a komerční inzeráty jsou smazány bez výstrahy.

prosím o pomoc s tímto dríverem

marek · 27413

Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
kdy: 13. Květen 2013 14:48:26
Dobrý den mohl by mi prosím vás někdo pomoci s timto driverem na 445nm diody http://www.ebay.com/itm/2W-TTL-445nm-Blue-Laser-Diode-Driver-8-14V-Step-Down-Circuit-w-2-5A-Output-/121028408595?pt=US_Stage_Lighting_Parts_Accessories&hash=item1c2ddaf513
pokud stim máte nějaké zkušenost tak budu moc rád za každou odpověď....jedná se mi o to jak pomoci multimetru změřít prod aniž bych měl zapojenou  ledku.....dik :P



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #1 kdy: 16. Květen 2013 20:47:19
Co chceš měřit ?

Bye A.


Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #2 kdy: 18. Květen 2013 20:52:08
Zdravim chtěl bych změřit proud u tohoto driveru chtěl bych ho nastavit na 1,1A ale jak?vím že se proud nastavuje tim otočným trimrem či co toje...ale jak to změřít abych si neodrovnal ledku...děkuji za odpověď



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #3 kdy: 22. Květen 2013 09:09:53
No bez diody budeš proud nastavovat těžko, leda že bys si ji nahradil nějakou jinou zátěží - což je blbost. V praxi se to dělá tak, že buď měříš na odporu který je s diodou v serii jako na děliči, nebo prostě nejlépe vrazíš ampérmetr do serie s diodou. "Trik" je pouze v tom, že než to zapojíš, tak si stáhneš víceotáčkový trimr na minimum a teprve pak to zapneš - měříš a přidáváš na trimru až dosáhneš hodnot které potřebuješ. Vypneš, odpojíš měřák, diodu dáš napřímo a hotovo. Nikdy nepřipojuj diodu k zapnutému zdroji (driveru) - naprázdno bude mít dost pravděpodobně vyšší napětí a mohl bys diodu odpálit. Taky dej pozor na statickou elektřinu, tu laserové diody nemají moc rády  ::). Že bys neměl diodu vůbec rozsvěcet bez správného chlazení je doufám jasný.

Bye A.


Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #4 kdy: 22. Květen 2013 14:15:41
Zdravím Archie děkuji ti za rady po čtení vaších článku se člověk hodně dozví:o)nic méně to zapojení diody do serie s ampérmetrem jsem udělal,ale celé jsem  to měl přerušené a spojil to když byl driver zapnutý......samozřejmě co se nestalo ledka  M140 začala minimálně svítit tak že super....celá ta sranda za cca 1000kč v pr......:o)  ....pokus číslo 2.... na dríver jsem zapojil tento zdroj http://www.tme.eu/cz/details/ps-65-12/spinane-zdroje-otevrene/mean-well/#  dríver je na 12V Ac,ale je možno i napojit 12VDC hned za vývodama pro vstup je usměrnovací můstek  tudíž je to pochopitelné.....na dríver zapojím diodu číslo 2....V CHLADIČÍ :O)
a ta během pár min. začala svítit na min ....Chápu první pokus při změření proudu jsem udělal fatální chybu....ale pokus číslo dvě???driver mám od prodejce z Sk není to ta čína co jsem uvedl dříve...prodejce řek ,že zdroj je pro tento dríver Ok...otázka zní je možné odrovnat LD použitím nevhodného zdroje když driver je na 12V a ze zdroje jede 12V(driver byl nastaven na 1.1A) a zda li jsou spínané zdroje vhodné k napájení driveru....opravdu nehápu kde jsem mohl udělat chybu ...Další co mě napadlo je statická el..   nebo špatný postup práce..LD jsem vložil do tohoto modulu http://www.ebay.com/itm/445nm-405nm-5-6mm-Laser-Diode-House-With-Glass-Lens-/260724569593?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb46535f9  a celé to vkládám do AL.chladiče s upevněným ventilátorem tak že chlazení je si myslím v pořádku.... A tá statická El.jakým způsobem si můžu odrovnat LD?Pokud by dostala nějaký statický impuls během práce než jsem jí zapojil tak by se přece nerožla,ale ona pár min jela...........nebo se mýlim??Jediné co vím je to,že mi přítelkyně řekla pokud něco ješte pos.... tak si balí věci:o)asi jí půjdu nachystat kufr:o) dík za odpověď



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #5 kdy: 22. Květen 2013 22:58:57
Citace: marek
otázka zní je možné odrovnat LD použitím nevhodného zdroje když driver je na 12V a ze zdroje jede 12V(driver byl nastaven na 1.1A) a zda li jsou spínané zdroje vhodné k napájení driveru....
pokud je zdroj v pořádku, nemělo by se to stát - za napětí a proud který teče do diody je "zodpovědný" driver


Citace
.... A tá statická El.jakým způsobem si můžu odrovnat LD?Pokud by dostala nějaký statický impuls během práce než jsem jí zapojil tak by se přece nerožla,ale ona pár min jela...........nebo se mýlim??
pokud svítila, nebyla poškozená statickým výbojem


Citace
....Jediné co vím je to,že mi přítelkyně řekla pokud něco ješte pos.... tak si balí věci:o)asi jí půjdu nachystat kufr:o)
Pokud jí takováhle blbina nutí "vyhrožovat" odchodem, co bude dělat až ve vašem soužití dojde k nějakému opravdovému problému.  :o Asi bych jí ten kufr nachystal rovnou  ???

Napadá mne jen jestli nemohlo dojít ke stavu, kdy do diody protekl proud mimo kontrolu driveru. Je to asi v tomhle případě blbost, ale v laserech mnohdy stačí (při zapnutém stavu) při čištění nebo seřizování optiky, spojit pouzdro modulu na kostru skříně a z diody je mrtvolka.

Znáš skutečné parametry použité diody? Jako napáj. napětí a jmenovitý proud, ideálně spolu s výkonem (trvalým, ne pulsním). LPM asi nemáš, abys věděl "kolik" mW ti z toho zrovna leze?


Bye A.


Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #6 kdy: 23. Květen 2013 14:13:04
Ahoj Archie tak kufr má nachyslaný :D tak uvidíme  jak to dopadne ;)
Jinak děkuji ti za tvoje odpovědi, jsem rád, že mi někdo pomůže  s mýma problémama  a věřím že to bude dobrá pomůcka pro další začálečníky. Od toho tyto fora jsou, aby lidi spolu komunikovali.
Tak že jestli  jsem to správně pochopil modul kde je LD. a chladič nesmí být spojen s  kostrou skříně? Myslím si že tohle je asi můj případ  8) svoje pokusy nedělám na žádném ukazovátku, mám plechovou bednu která je uzemněná, galva driver (analog blank) a různé ty věci kolem toho...parametry o  LD. Jsou zde http://www.ebay.co.uk/itm/2W-445nm-M140-Blue-Laser-Diode-/170898388191?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27ca5674c1  zvládne v pohodě  1,7 A a driver mám přímo na tyto LD...s analog funkcí... ..
Když jsem celý modul pustil mimo skříň tak to svítilo pěkně a to s jediným rozdílem, že driver byl napájen toroidním trafem 12V 60W ale problém nastal když jsem to celé vložil do bedny s napájením přes spínaný zdroj co jsem výše uvedl a už to bylo, po prvním spuštění a pár min to svítilo tak jak čínské ukazovátko a to ještě svítí více....celý modul byl upevněn přímo na plechové skříni která byla nebo je natřená základovkou tak že možnost probití tam je a já si myslel že jsem to odrovnal tim spínaným zdrojem ....Archie pokud je to ten problém tak si zachránim jeden lidský vztah a splním co si budeš přát ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D dik za odpověď



Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #7 kdy: 23. Květen 2013 14:17:44
jo a ještě neznám pojem LPM......LPM nemám ,,,,,ale mám Lopatu,Písek a Maltu ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #8 kdy: 23. Květen 2013 22:20:42
Tak tě asi nepotěším, bludný nadproud skrz futrál to nebude . Pinout tvojí diody je zrovna ten, u kterého je to jedno jestli máš futrál modulu ukostřenej nebo ne, protože pouzdro diody není spojeno ani s katodou ani s anodou. Obě elektrody jsou od pouzdra pěkně odizolované.
Tak mne už nějak nenapadá proč by ti to mohlo chcípnout.

Bye A.


Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #9 kdy: 23. Květen 2013 22:22:50
jo a ještě neznám pojem LPM......LPM nemám ,,,,,ale mám Lopatu,Písek a Maltu ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

No mohl by to být třeba Litr Plnotučného Mléka, ale je to Laser Power Meter

Bye A.


Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #10 kdy: 23. Květen 2013 23:03:44
tak to jsem z toho teda paf.... :P   dále jsem uvažoval nad tím že jsem na piny pájel mikropájkou vodíče  o délce 10 Cm a pak jsem zjistil že je mém ještě krátké a tak jsem to nadstavil dálšíma 10Cm ale to už jsem pájel obyč trafo pájkou je možnost to takto odrovnat???



Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #11 kdy: 24. Květen 2013 14:10:11
A ještě jsem hotovej z toho a nevím co to znamená,ale připadne mi to nenormální.Celý modul i s chladičem a driver mám vyndaný z futrálu a položený na drevěné desce a jak už jsem říkal LD svítí jak  1mw ukazovátko,ale svítí a je pod proudem a v tom jsem si všiml že pokud se dotknu Chladiče a svého železné konstrukce  stolu dostával jsem malé  napěťové kopání tak mi to nedélo a změříl jsem střídavé napětí a naměřil  jsem kolem 130V...je fakt,že ta LD je špatná,ale nechápu kde se tam tolik voltu vzalo když dríver a modul byl na dřevěné desce zdroj zůstal ve futrálu.Ze zdroje jsem navedl napájení do drivera....zdroj je ve futrálu na plastových kolících  .........a tak mi to nedalo rozebral jsem modul a povšiml jsem si že u DL ten prostřední pin(Not Used)troch výlézal  ven z plastové oranžové ochraně co je kolem těch pinu na fotce to jide docela dobře zpozorovat ....Myslíš si že se tento pin mohl probít přes kostru modulu a udělat tuto paseku?????Dále jsem  tento pin ucvakl tak ze byl schovaná ,celý modul jsem složil a spustil a napětí mezi chladičem(modulem)a kostrou stolu  bylo 65V Ac nikde nemohlo nic probíjet všude používám teplem smršťovací bužírky letuji s pečlivostí tak nevim :-X,    tak že jsem z toho jak ten Litr Plnotučného Mléka ;D ;D ;D ;D ;D Archie a všichni  pokud můžete děkuji za pomoc.... Marek(kazisvět1) ;D ;D ;D ;D ;D ;D



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #12 kdy: 24. Květen 2013 17:56:03
*** cut ***
 a v tom jsem si všiml že pokud se dotknu Chladiče a svého železné konstrukce  stolu dostával jsem malé  napěťové kopání tak mi to nedélo a změříl jsem střídavé napětí a naměřil  jsem kolem 130V...je fakt,že ta LD je špatná,ale nechápu kde se tam tolik voltu vzalo
*** cut ***

To by vysvětlovalo, proč ti to umřelo. Změř AC napětí (bez driveru a modulu) mezi
1) kostrou skříně laseru a stolem
2) mezi vývody napájení 12V (oba póly postupně) a stolem

nejspíš ti prolejzá kus síťového napětí skrz zdroj. Taky zkontroluj přívodní šňůru k laseru - jestli to není EURO šňůra po čínsku - s proházenými vodiči, případně zkus i jinou šňůru, nebo to vytáhni z té staré rozdvojky ve které to máš  ;). Stará, "komoušská" rozdvojka na jedné straně otočila L a N.

Ten nepoužitý pin diody je v pohodě - není na něj nic (A ani K) připojeno - tedy pokud se ti nešlusoval proti jinému vývodu.

Bye A.


Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #13 kdy: 24. Květen 2013 23:06:03
Jasný archie  teď to mám celé kuchlé  ten zdroj na 12v mám u známého proměřuje to osciloskopem hned jak to budu mít doma vrhnu se na to a dám vědět a hodím sem pár fotek a  díky  ;D ;D ;D ;D



Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #14 kdy: 25. Květen 2013 20:06:24
Ahoj Archie tak jsem na to dnes mrkl,zdroj a ty vodiče jsem ještě neměřil ale všim jsem si napájecího kabelu na obrázku A-je dobrý kabel  a obrázek B-je kabel s přehozeným L a N tudíž nulák a fáze....Samozřejmě laser jsem měl napojený na tu špatnou šňůru.....ve vnitř to celé vedlo do zdroje pro řídící jednotku (galv) a odsud to vede do zdroje  který krmí driver na 12V samozřejmě že tento zdroj pro driver má jako pro vstup na 220  popsané vstupy N-a-L ale ty byly předozené z důsledku toho napájecího kabelu.Myslíš si že to byla tá příčina??? ;) ;)  nechápu to kabel jak A tak B vše zalisované , vše to vypadá OK.ale neskutečné..... :-X :-X :-X :-X jsem rád že jsem si tím nepokazil i galva zdroj který je napájí měl taktéž přehození vodiče.Diky za odpověd 8) 8) 8) 8) 8)



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #15 kdy: 27. Květen 2013 08:12:09
Sice se normy mají dodržovat, ale samotný fakt prohození L a N by úplně vadit nemusel - záleží na tom, jak je vnitně zapojený zdroj, co kde je jak "kostřené" atd.
Někdy bývají v zapojeních různá zvěrstva právě v uzeměni skříně a propojení nebo  záměna ochraného a nulového vodiče - a pak už to prohození problém je - proto je třeba to proměřit. Å patně je i přítomnost několika různých zemících bodů v jedné skříní, stejně jako "rozvod" DC napětí - kdy ve snaze ušetřit pár cm drátu je to různě pospojované po jakoby "pseudo napájecí sběrnici". Pak stačí někde přechodový odpor a vznikají rozdíly potenciálu proti kostře a na problém je hned zaděláno....

Zdá se to možná složité, ale je to velmi jednoduché  ;)

Bye A.


Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #16 kdy: 27. Květen 2013 19:43:19
Ahoj tak jsem proměříl vše co se dalo a přišel jsem na jednu věc....po měřění jednoho i druhého výstupu zdroje který krmí dríver  na 12v  jsem naměříl s kostrou skříně 116.9V ac obrázek (B) pak jsem si povšiml uzemnovacího kolíku na tomto zdroji obrázek (A)...jak jsem říkal zdroj je připevněn na plastových nožičkách tudíž jsem zdroj neměl uzeměný a proto mi to ukazovalo takové napětí.Po připevnění uzemění  na zdroj ob.(C)  mi měřák ukázal 0,6V tak že tady byla ta chyba......ale nechápu jak se to mohlo dostat až do LD..když katoda a anoda je od kostry scela odďelené ...
Jak už jsem psal dřive zdroj zůstal v bedně a nebyl tedy uzeměn ,od zdroje  jsem navedl mimo bednu vodiče do driveru a odsud do DL.s chladičem (driver a modul jsem položil mimo bednu na nevodivou desku)  tudiž nemělo to žádný přistup k uzemění....ale po měření chladiče modulu a mim prac.stolem mi to ukazovalo  těch 120V kde se to tam mohlo vzít když to z driveru jede přímo do anody a katody a není s pojená s pouzdrem LD.Vysvětlení by bylo kdyby mi probíjela anoda nebo katoda s pláštěm LD,ale vše bylo oddělené zaizolované  a nemohlo se nic s ničím propojit.Ledaže by na ob.(C) by ty vlákna byli spojení s kostrou LD,jak šem říkal dioda svítí ale slabě měřím to při spálemem stavu ale pořád by to nevysvětlilo proč mi to odešlo už mě jen napadá špatná LD od prodejce... :-[ :-[ :-[ .... Archie doufám,že chapeš to co tím chci říci snažím se to vysvětlit tak trochu po lopatě ;D ;D ;D ;D a věřím že mi rozumíš...díky za opověď popřípadě názor



Offline marek

  • Mlaďoch
  • **
    • Příspěvků: 78
    • Karma: 2
Odpověď #17 kdy: 27. Květen 2013 20:08:18
A tady  vedení k napájeni  zdroje.Bod zemění je jen na jednom místě....veškeré kabely jsou v pořádku..... ;) ;) ;)



Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #18 kdy: 31. Květen 2013 22:11:24
*** cut ***......ale nechápu jak se to mohlo dostat až do LD..když katoda a anoda je od kostry scela odďelené ...
Jediná možnost je zkrat jedné elektrody proti plášti LD - je jedno jestli u tvých přívodů (nejspíš) nebo v diodě (málo pravděpodobné, ale ne zcela vyloučené)
Citace
*** cut *** zdroj zůstal v bedně a nebyl tedy uzeměn ,od zdroje  jsem navedl mimo bednu vodiče do driveru a odsud do DL.s chladičem (driver a modul jsem položil mimo bednu na nevodivou desku)  tudiž nemělo to žádný přistup k uzemění....ale po měření chladiče modulu a mim prac.stolem mi to ukazovalo  těch 120V kde se to tam mohlo vzít když to z driveru jede přímo do anody a katody a není s pojená s pouzdrem LD.Vysvětlení by bylo kdyby mi probíjela anoda nebo katoda s pláštěm LD,ale vše bylo oddělené zaizolované  a nemohlo se nic s ničím propojit.
Vysvětlil jsi si to správné, pokud by plášť nebyl propojen s žádnou elektrodou LD, nenaměřil bys mezi chladičem (který by tedy nebyl s ničím propojen) a stolem nic. Takže jsme zpět u toho šlusu "někde" u LD.

Bye A.


Offline Archie

  • Administrátor
  • Ošlehanej laserovými paprsky
  • ******
    • Příspěvků: 778
    • Karma: 49
Odpověď #19 kdy: 31. Květen 2013 22:21:31
A tady  vedení k napájeni  zdroje.Bod zemění je jen na jednom místě....veškeré kabely jsou v pořádku..... ;) ;) ;)
Pokuď koukám správně, tak nejsou - máš dva zdroje uzemněné za sebou - pokud se ti to k prvnímu uškubne, odzemní se ti i druhý. Správně bys měl oba uzemnit každý extra vodičem na to jedno místo spojení s pláštěm. To je přesný příklad úspory 15 cm drátu  ;)
Obdobná, ale horší blbost je např. natáhnout 12V DC k driveru a od něj pokračovat k driveru od druhé LD  -  VŽDY se to tahá samostatnými vodiči z jednoho místa (oba póly).
Pro někoho možná opět blbost, ale nevymyslel jsem to já, ale laseroví profící - a vědí proč. Odpálené LD velkých výkonů jsou pak už docela "díra do šrajtofle".

Bye A.